Reklama

Porady

Nasze zdrowie

Dieta na miarę

Jest ich mnóstwo, mają zagorzałych zwolenników i zaprzysięgłych przeciwników. Mowa o dietach, które ciągle są na topie rozmów i dyskusji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Oczywiste jest to, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Zarówno wielowiekowe doświadczenia, jak i współczesne badania naukowe dostarczają dowodów na jego znaczenie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Nie da się skutecznie leczyć np. schorzeń układu sercowo-naczyniowego, układu pokarmowego, nadciśnienia, otyłości, cukrzycy, osteoporozy bez wdrożenia właściwej diety.

Nie ma diety cud

Problem zaczyna się, gdy chcąc zapewnić sobie piękną sylwetkę i dobre samopoczucie i zminimalizować ryzyko chorób cywilizacyjnych, sięgamy po modne, choć niekoniecznie sprawdzone naukowo zalecenia. Tymczasem opracowanie diety idealnej i odpowiedniej dla każdego nie jest możliwe. Ułożenie jadłospisu tak, by był on korzystny dla naszego zdrowia, zależy od wielu czynników, ale kluczem są znajomość swojego organizmu i merytoryczna wiedza o odżywianiu. Przykładem bezkrytycznego sięgania po diety lansowane jako remedium na rozmaite problemy jest obecnie ogromna popularność diet polegających na eliminowaniu z pożywienia, bez konkretnych wskazań lekarskich, produktów zawierających gluten i laktozę.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Konsultacje gratis

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej realizuje wiele projektów ważnych dla naszego zdrowia. Jednym z nich jest możliwość indywidualnych, bezpłatnych konsultacji żywieniowych. Są one dostępne w ramach platformy Centrum Dietetyczne On-line, która umożliwia kontakt z dietetykiem, psychodietetykiem i specjalistą ds. aktywności fizycznej.

Na wirtualną wizytę trzeba się zapisać, ale procedura jest prosta. U dołu strony internetowej: ncez.pzh.gov.pl/poradnia/ szukamy zakładki: „zarejestruj się”. Następnym krokiem jest wypełnienie ankiety, w której podajemy wiek, dane na temat swoich przyzwyczajeń żywieniowych i aktywności fizycznej. Potem w wirtualnym kalendarzu trzeba zaznaczyć dzień i godzinę konsultacji, kiedy będziemy mogli swobodnie porozmawiać ze specjalistą, a w wyznaczonym terminie wystarczy już tylko kliknąć przycisk „połącz”.

Reklama

Punktem wyjścia konsultacji jest ustalenie celu naszego dążenia do zmian żywieniowych. Może to być np. utrata kilogramów, wsparcie w leczeniu konkretnego schorzenia, zdrowe żywienie rodziny itd. Po konsultacji otrzymamy e-mailem materiały pomocnicze, a w czasie kolejnych spotkań będziemy mogli rozmawiać o swoich osiągnięciach i trudnościach. Dzięki temu otrzymamy dietę skrojoną na miarę, dopasowaną do indywidualnych potrzeb i z możliwością dokonywania poprawek.

Co w pakiecie

Jeżeli nawet nie skorzystamy z indywidualnych konsultacji w centrum, sporo wiedzy możemy zaczerpnąć z licznych publikacji zamieszczonych na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. W zakładce „do pobrania” jest ponad trzydzieści e-booków, które zawierają kompleksowe wskazówki odnośnie do żywienia w częstych schorzeniach, np. zaburzeniach lipidowych, nadciśnieniu, refluksie przełyku, cukrzycy typu 2, łuszczycy i innych. E-booki możemy pobrać za darmo, podobnie jak infografiki z liczącej ponad 100 pozycji galerii, w której znajdziemy łatwe w realizacji podpowiedzi na szybkie i zdrowe obiady, lekkie desery itp. Portal NCEŻ zawiera również kilka działów tematycznych, a wśród nich: „Dzieci i młodzież”, „Seniorzy”, „Dieta a choroba”, w których specjaliści omawiają różne problemy i weryfikują mity związane z żywieniem. Warto sięgnąć po te publikacje i skorzystać z edukacji żywieniowej w profesjonalnym wydaniu.

2024-01-02 12:11

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Fleksitarianizm

Niedziela Ogólnopolska 35/2021, str. 54

[ TEMATY ]

dieta

koktajl

Adobe.Stock

Jest stosunkowo nowym sposobem odżywiania, coraz częściej jednak wybieranym przez Polaków.

Opiera się on na konsumpcji roślin, natomiast żywność odzwierzęca, tj. mięso, wędliny, ryby, owoce morza, spożywana jest sporadycznie, najczęściej gdy jesteśmy w gościach, na wycieczce lub w restauracji. Dla fleksitarian istotną kwestią jest świadome i racjonalne odżywianie oraz odpowiedni dobór produktów podczas zakupów. Dlatego jeśli już korzystają z wyrobów mięsnych, to szukają mięsa pochodzenia ekologicznego, z prywatnych gospodarstw, wysokiej jakości. Są świadomi, że produkty mięsne ogólnodostępne w sklepach są bardzo niskiej jakości, nafaszerowane chemicznymi dodatkami, a procentowa zawartość czystego mięsa jest w nich znikoma – przewagę mają białko sojowe, glukoza i skrobia modyfikowana. Fleksitarianie stawiają na profilaktykę chorób metabolicznych, rezygnując z codziennego jedzenia tego typu żywności. Spożywają natomiast spore ilości warzyw i owoców w każdej postaci: surowe, gotowane, pieczone, w formie soków czy koktajli. W ich jadłospisie obecne są zboża pełnoziarniste, kasze, płatki i pseudozboża, takie jak komosa ryżowa czy amarantus. Spożywają białko roślinne pochodzące z roślin strączkowych, takich jak fasola, soczewica, ciecierzyca, groch. Wybierają również nabiał zwierzęcy oraz produkty roślinne zastępujące go, tj. śmietany i jogurty, mleka roślinne. Często sięgają po orzechy, nasiona, oleje roślinne, awokado, oliwki, jaja, świeże przyprawy i zioła.

CZYTAJ DALEJ

Boże Ciało i wianki

Niedziela łowicka 21/2005

www.swietarodzina.pila.pl

Boże Ciało, zwane od czasów Soboru Watykańskiego II Uroczystością Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa, jest liturgicznym świętem wdzięczności za dar wiecznej obecności Jezusa na ziemi. Chrześcijanie od początków Kościoła zbierali się na łamaniu Chleba, sławiąc Boga ukrytego w ziemskim chlebie. Święto jest przedłużeniem Wielkiego Czwartku, czyli pamiątki ustanowienia Eucharystii. A z tego wynika, że uroczystość ta skryta jest w cieniu Golgoty, w misterium męki i śmierci Jezusa.

Historia święta Bożego Ciała sięga XIII wieku. W klasztorze w Mont Cornillon, w pobliżu Liege we Francji, przebywała zakonnica Julianna, która wielokrotnie miała wizję koła na wzór księżyca, a na nim widoczną plamę koloru czarnego. Nie rozumiała tego, więc zwróciła się do przełożonej. Gdy ta ją wyśmiała, Julianna zaczęła się modlić i pewnego razu usłyszała głos, oznajmiający, że czarny pas na tarczy księżyca oznacza brak osobnego święta ku czci Eucharystii, które ma umocnić wiarę, osłabioną przez różne herezje.
Władze kościelne sceptycznie odnosiły się do widzeń prostej Zakonnicy. Jednak kolejne niezwykłe wydarzenie dało im wiele do myślenia. W 1263 r. w Bolsenie, niedaleko Rzymu, kapłan odprawiający Mszę św. zaczął mieć wątpliwości, czy to możliwe, aby kruchy opłatek był Ciałem Pańskim. I oto, gdy nastąpił moment przełamania Hostii, zauważył, że sączy się z niej krew i spada na białe płótno korporału na ołtarzu. Papież Urban IV nie miał już wątpliwości, że to sam Bóg domaga się święta Eucharystii i rok po tym wydarzeniu wprowadził je w Rzymie, a papież Jan XXII (1334 r.) nakazał obchodzić je w całym Kościele. Do dziś korporał z plamami krwi znajduje się we wspaniałej katedrze w Orvieto, niedaleko Bolseny. Wybudowano ją specjalnie dla tej relikwii.
W Polsce po raz pierwszy święcono Boże Ciało w 1320 r., za biskupa Nankera, który przewodził diecezji krakowskiej. Nie było jednak jeszcze tak bogatych procesji, jak dziś. Dopiero wiek XVI przyniósł rozbudowane obchody święta Bożego Ciała, zwłaszcza w Krakowie, który był wówczas stolicą. Podczas procesji krakowskich prezentowały się proporce z orłami na szkarłacie, obecne było całe otoczenie dworu, szlachta, mieszczanie oraz prosty lud z podkrakowskich wsi.
W czasie procesji Bożego Ciała urządzano widowiska obrzędowe lub ściśle teatralne, aby przybliżyć ich uczestnikom różne aspekty obecności Eucharystii w życiu. Nasiliło się to zwłaszcza pod koniec XVI wieku, kiedy przechodzenie na protestantyzm znacznie się nasiliło i potrzebna była zachęta do oddania czci Eucharystii.
W okresie rozbiorów religijnemu charakterowi procesji Bożego Ciała przydano akcentów patriotycznych. Była to wówczas jedna z nielicznych okazji do zademonstrowania zaborcom żywej wiary. W procesjach niesiono prastare emblematy i proporce z polskimi godłami, świadczące o narodowej tożsamości.
Najpiękniej jednak Boże Ciało obchodzono na polskiej wsi, gdzie dekoracją są łąki, pola i zagajniki leśne. Procesje imponowały wspaniałością strojów asyst i wielką pobożnością prostego ludu, wyrażającego na swój sposób uwielbienie dla Eucharystii. Do dziś przetrwał zwyczaj zdobienia ołtarzy zielonymi drzewami brzóz i polnymi kwiatami. Kiedyś nawet drogi wyścielano tatarakiem. Do dziś bielanki sypią też przed kroczącym z monstrancją kapłanem kolorowe płatki róż i innych kwiatów.
Boże Ciało to również dzień święcenia wianków z wonnych ziół, młodych gałązek drzew i kwiatów polnych. Wieniec w starych pojęciach Słowian był godłem cnoty, symbolem dziewictwa i plonu. Wianki z ruty i kwiatów mogły nosić na głowach tylko dziewczęta.
Na wsiach wierzono, że poświęcone wianki, powieszone na ścianie chaty, odpędzają pioruny, chronią przed gradem, powodzią i ogniem. Dymem ze spalonych wianków okadzano krowy, wyganiane po raz pierwszy na pastwisko. Zioła z wianków stosowano też jako lekarstwo na różne choroby.
Gdzieniegdzie do poświęconych wianków dodawano paski papieru, z wypisanymi słowami czterech Ewangelii. Paski te zakopywano następnie w czterech rogach pola, dla zabezpieczenia przed wszelkim złem.
Dziś Boże Ciało to jedna z niewielu już okazji, aby przyodziać najpiękniejszy strój świąteczny - strój ludowy. W Łowickiem tego dnia robi się tęczowo od łowickich pasiaków. Kto wie, czy stroje ludowe zachowałyby się do dziś, gdyby nie możliwość ich zaprezentowania podczas uroczystości kościelnych. Chwała zatem i wielkie dzięki tym duszpasterzom, którzy kładą nacisk, aby asysty procesyjne występowały w regionalnych strojach. Dzięki temu procesje Bożego Ciała są jeszcze wspanialsze, okazalsze, barwniejsze. Ukazują różnorodność bogactwa sztuki ludowej i oby tak było jak najdłużej.
W ostatni czwartek oktawy Bożego Ciała, oprócz święcenia wianków z ziół i kwiatów, szczególnym ceremoniałem w naszych świątyniach jest błogosławieństwo małych dzieci. Kościoły wypełniają się najmłodszymi, często także niemowlętami, by i na nich spłynęło błogosławieństwo Boże. Wszak sam Pan Jezus mówił: „Pozwólcie dzieciom przychodzić do Mnie, nie przeszkadzajcie im, do takich bowiem należy królestwo Boże. Zaprawdę, powiadam wam: Kto nie przyjmie królestwa Bożego jak dziecko, ten nie wejdzie do niego” (Mk 10, 13-15).

CZYTAJ DALEJ

Biskup legnicki o Kościele w drodze

2024-05-30 15:40

[ TEMATY ]

Legnica

Boże Ciało

Wydarzenie Eucharystyczne

katedra legnica

sanktuarium św. Jacka

ks. Piotr Nowosielski

Główna procesja eucharystyczna w Święto Bożego Ciała, przeszła ulicami Legnicy, od katedry, do miejsca Wydarzenia Eucharystycznego w sanktuarium św. Jacka. Uroczystości przewodniczył biskup legnicki Andrzej Siemieniewski.

W homilii, nawiązując do odczytywanego słowa Bożego, zwrócił uwagę że cytowany dziś fragment Listu do Hebrajczyków (Hbr 9,11nn), jest jakby graficznym zapisem Historii Zbawienia, z podkreśleniem mocy Krwi Chrystusa przelanej dla naszego Odkupienia. Natomiast słowa Ewangelii, przypominają, o niezwykłym darze sakramentu Eucharystii, który otrzymaliśmy z rąk samego Jezusa Chrystusa.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję