Reklama

Mięsa

Włoski makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
5 dag bułki tartej
kilka gałązek świeżej bazylii
cebula
3 ząbki świeżego czosnku
papryczka chili lub peperoncino
przecier pomidorowy
makaron fusilli, czyli świderki
parmezan
oliwa z oliwek
sól, cukier

Wykonanie:

Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy ostygnie, dodać do mielonego mięsa razem z bułką tartą i posiekaną bazylią. Wyrobić bardzo dokładnie i formować małe pulpeciki, które należy gotować w osolonej wodzie. Makaron ugotować al dente - czyli tak, aby stawiał lekki opór zębom. Nie należy go również przelewać wodą po odcedzeniu. W rondelku przygotować sos pomidorowy: na oliwie podsmażyć czosnek oraz ostrą papryczkę, tak aby się nie zrumieniły. Następnie dodać pomidory i dusić na małym ogniu ok. 20 min. Do gotowego sosu dodać pulpety, doprawić solą i cukrem, gotować razem jeszcze ok. 5 min. Ugotowany makaron przekładać do sosu i dokładnie wymieszać.

Przed podaniem posypać startym parmezanem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2013-07-08 14:16

Ocena: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka wiosenna

Niedziela Ogólnopolska 20/2016, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Adobe.Stock

Wiosna w pełni, w ogródkach i na straganach świeże warzywa. Warto je wykorzystać, by zrobić pożywną sałatkę i poczuć smak wiosny. Można ją podawać samodzielnie, ale także jako przystawkę do dań z grilla.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 15.): Skończ z Nią!

2024-05-14 20:50

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat. prasowy

Co mam zrobić, jeśli popsułem w życiu coś bardzo ważnego? Czy w świętości jest miejsce na niesamodzielność? I co właściwie Matka Boża ma wspólnego z moim zasypianiem? Zapraszamy na piętnasty odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o tym, że z Maryją warto kończyć absolutnie wszystko.

CZYTAJ DALEJ

Turniej ATP w Rzymie - Hurkacz awansował do ćwierćfinału

2024-05-14 19:33

[ TEMATY ]

tenis

Hubert Hurkacz

PAP/EPA/FABIO FRUSTACI

Rozstawiony z numerem siódmym Hubert Hurkacz wygrał z Argentyńczykiem Sebastianem Baezem (nr 17) 5:7, 7:6 (7-4), 6:4 w 1/8 finału tenisowego turnieju ATP rangi Masters 1000 na kortach ziemnych w Rzymie. Polak zanotował aż siedemnaście asów serwisowych.

Było to pierwsze spotkanie tych zawodników. Hurkacz grał o awans do trzynastego ćwierćfinału turnieju Masters 1000. Rywal po raz pierwszy stanął przed taką szansą.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję